Technologie: van droom naar nachtmerrie

11-03-2024

Dit stukje schrijf ik (in een boekje, jawel) in de eetzaaI van de plaatselijke bakker. 

De zon valt door het raam op de solide, oude tafel die vol gaatjes en gangetjes zit. Ondanks de bedrijvigheid in de bakkerij heerst er sereniteit in deze ruimte. 

Ik word er kalm van, want 10 minuten geleden had ik nog een techno stress aanval. Ik moest in een winkel een mail opzoeken betreft een betaling en mijn smartphone (of de internetverbinding) deed het niet en het lukte dus niet. Ook mijn bank app bleef haperen, het rondraaiende cirkeltje, weet je wel? Buiten gaan staan en zelfs heropstarten brachten geen verbetering. Mijn hartslag en bloeddruk schoten de hoogte in.

Ik ben zo gewend geraakt aan technologie en als het dan niet werkt zoals het zou moeten, dan kan dat behoorlijk stresserend zijn voor gevoelige mensen.

Ik herinner me nog, ongeveer 15 jaar geleden in de tijd van de Gsm's, dat ik tegen mijn man zei: "dat zou toch de max zijn als je midden in de natuur bent en gewoon iets zou kunnen opzoeken op het internet". Het was er sneller dan gedacht, maar de droom voelt nu soms als een nachtmerrie.

En ik herinner me nog de eerste smartphone van mijn man in 2012: een tweedehands Samsung Galaxy Sx. Ik kreeg de rietepetiet van dat touchscreen. 

Echter, het wende snel en enkele maanden later had ik dus een derdehands smartphone met touchscreen.

Maar nu lijkt het wel alsof ik er niet meer goed tegen kan, ik krijg er zelfs zoveel stress van dat het mijn slaap beïnvloed. Zo heb ik regelmatig een nachtmerrie dat ik ergens ben en dringend iemand (meestal mijn man) moet opbellen en dat het vervloekte ding (mijn smartphone dus) niet doet wat het moet doen. Ofwel is de belfunctie onvindbaar, ofwel toets ik de juiste nummers in maar verschijnen ze verkeerd op het scherm, ofwel staat Facebook fullscreen en zijn de toetsen onvindbaar. 

Zijn er nog mensen die dit soort dromen hebben of is dit een rare kronkel?

Hier ligt al enkele jaren een 'nieuwe' gele Nokia 3310 te blinken in mijn schuif. Ik heb hem al een paar keer in gebruik genomen voor een dag ofzo… om dan toch terug te keren naar de smartphone wegens het ontbreken van handige tools zoals google maps, internetbankieren, doorsturen van video's en foto's naar mijn netwerk, Spotify etc.

Ik merk dat ik de laatste maanden steeds meer overprikkeld geraak van mijn smartphone.

Sommige mensen zeggen: "leg dat ding toch gewoon wat vaker aan de kant". 

Was het maar zo simpel. Zoals ik al eerder schreef (https://www.bentenmartens.be/l/verslavingen-overwinnen-praktische-tips-voor-een-beter-leven/) heb ik een verslavingsgevoeligheid dus de beste manier voor mij om ergens af te blijven is om het niet in huis te halen: koekjes, chocolade, koffie, witte wijn, … Maar hoe doe je dat met apparaten waar je eigenlijk moeilijk zonder kan? Ik zoek het uit en hou jullie op de hoogte. Op mijn spaarlijstje pronkt ondertussen een compact camera om dagelijks mee op avontuur te gaan. Tips welkom!

Mijn tech-free ervaring in de bakkerij toont aan hoe belangrijk het is om regelmatig te verbinden met de échte wereld. De zintuigen gebruiken om de omgeving helemaal in ons op te nemen. In de natuur lukt dit het best, want we zijn in die omgeving geëvolueerd.

De lange grijze winter is bijna voorbij wat betekent dat we weer meer naar buiten kunnen (bij voorkeur zonder smartphone) 😊 oef!