Van overvloed naar schaarste en terug naar overvloed

17-08-2023

Ik heb het hier niet over de oogst in mijn moestuin of over geld (enfin, toch ook een beetje) maar wel over sociale interacties.

Zelfgekomen eenzaamheid

Het voorbije jaar was een eenzaam jaar. Zelfgekozen weliswaar. In maart 2022 stopte ik met werken voor een baas. Ik had genoeg van al die bekrompenheid, hebzucht, micromanagement en gebrek aan integriteit die ik in mijn loopbaan al was tegengekomen.
Als apotheker hielp ik vaak honderd mensen per dag en nu plots geen meer of slechts enkele.
Ik nam een sprong in het duister, niet wetende wat mijn volgende job zou zijn. Maar ik heb toen radicaal voor mijn gezondheid en welzijn gekozen, want ik stevende af op een burn-out en ik wou het zover niet laten komen. Gelukkig had ik wat spaargeld en mijn man als opvangnet.

Het bloed gaat waar het niet kruipen kan

Enkele maanden actieve rust (in mijn geval dus een opleiding volgen; ik heb nu eenmaal een hyper brein, waarover later meer) en begeleiding door de Forem en SBS onthulden dat mijn talenten en 'goesting' liggen in het begeleiden, adviseren en coachen van mensen en dan liefst op zelfstandige basis.

Het ondernemen zit blijkbaar in mijn bloed want zowel mijn ouders als grootouders langs beide kanten waren zelfstandig. Toch heb ik me er heel mijn leven tegen verzet omdat ik zag dat mijn vader steeds aan het werk was en hij ernaar verlangde om werknemer te worden.

Bloed gaat waar het niet kruipen kan en ik ontdekte dat ondernemen niet persé betekent dat je je te pletter moet werken. Het is mogelijk om te leven en te werken volgens je eigen ritme en toch een zaak uit te bouwen. Aansluiten bij de Zinbrengers heeft zeker geholpen.

Heel je Natuur

In februari 2023 was de kogel door de kerk en heb ik met de hulp van Azimut Entreprendre mijn bedrijf 'Heel je Natuur' opgericht waarbij ik mensen help tot rust komen, terug verbinding voelen met de natuur en zichzelf en helderheid vinden op hun levenspad. Dit doe ik onder de vorm van bosbaden (shinrin yoku), creatieve workshops en coaching in en met de natuur.

Mijn oplossingen zijn broodnodig in deze moderne maatschappij, maar de bewustwording en bekendheid zijn er nog niet. Zoiets opbouwen vraagt tijd. En ondertussen groeit mijn eenzaamheid en is mijn spaargeld weggesmolten als sneeuw voor de zon. Ondanks dat ik me niet verveel, want er is genoeg te doen buiten het runnen van mijn bedrijf (tuin, boeken, cursussen,…), loop ik de muren op.

Freelancen

Vorig jaar was ik ervan overtuigd dat ik nooit meer voor een baas zou willen werken. Daar kom ik nu van terug: het verlangen is ontstaan om opnieuw dienstbaar te zijn, om bij te dragen aan het project van een ander. Ik kies nu niet meer in functie van mijn diploma, maar wel in functie van mijn hart: degene waarvoor ik werk moet gelijkaardige kernwaarden bezitten en daarnaar handelen. Het project of bedrijf moet een missie hebben waar ik zelf ook achter sta, zodat ik met plezier mijn tijd en energie eraan besteed.

Onlangs kreeg ik het aanbod om een vriendin in Brussel enkele dagen per maand te assisteren als freelancer bij haar werk. Ik begon spontaan te kwispelen, wat een goed teken is. Het lichaam beslist beter dan het hoofd heb ik gemerkt.
Gisteren was mijn eerste dag en 's avonds was ik moe maar tevreden. Het voelt zo goed om niet alleen meer met mijn eigen bedrijf bezig te zijn, maar ook met dat van anderen. Het voelt goed om terug meer sociale interacties te hebben in een bruisende stad. Ook introverte mensen hebben anderen nodig. Oh, en er is zelfs een 'office dog': Bertie, die schittert op de foto.

Een kronkelig pad in het bos

"Ja maar en je carrière dan? Zet je nu niet een stap terug op de ladder? Van animatiefilmer, herborist, apotheker naar assistent?" Wel, mijn carrière is geen ladder maar een kronkelig pad waarbij ik nooit weet wat er zich om de hoek bevind en hoeveel spannende zijweggetjes er zijn.

Heerlijk! Ik kan niet wachten om alles te ontdekken.

Hoe ga jij om met schaarste en overvloed in je leven? Hoe verloopt jouw carrière pad? Vertel het me: nature@bentenmartens.be