Rimpels zijn onvermijdelijk

19-02-2024

Rimpels zijn onvermijdelijk

Nee, ik heb het niet over degene die we cadeau krijgen met de leeftijd, wel degene die we onbewust (meestal) veroorzaken.

Wanneer we emotioneel gekwetst worden en het lukt op dat moment niet om ermee om te gaan (we drukken het weg in plaats van het te verwerken), dan gaan we zelf ook andere mensen kwetsen.
De mensen die jij pijn gedaan hebt gaan op hun beurt andere mensen pijn doen, indien ze het niet verwerken.
Om het dramatisch te zeggen: 'het kwaad' verspreid zich zoals de rimpels wanneer je een steen in het water gooit. Ik heb het aan den lijve ondervonden en was zowel slachtoffer als dader.

(On)bewustzijn

Het gaat hier niet over schuld, het gaat over (on)bewustzijn. Onthoud dat, een enkeling daargelaten, er niemand is die 's morgens opstaat en zegt: "vandaag ga ik eens zoveel mogelijk mensen pijn doen."

Mensen doen anderen pijn omdat ze niet beter weten, het is dus een kwestie van onvoldoende bewustzijn. Bewustzijn van zichzelf, hun patronen en conditioneringen.

Let op, dit is geen verlaat-de-gevangenis-zonder-te-betalen-kaart. Je bent nog altijd verantwoordelijk voor je daden en woorden (en gedachten, jawel). Je kan je trauma's, groot of klein, dus niet gebruiken als excuus.

Als iemand je pijn doet, dan helpt het om daar met mededogen naar te leren kijken. Die persoon doet wat hij kan met het bewustzijn dat hij heeft op dit moment. Neem het niet persoonlijk, dan word je minder snel gekwetst en dit maakt minder grote negatieve rimpels.

Je kan ook wel stellen dat mensen die anderen pijn doen eigenlijk zichzelf niet graag zien. Dat is voer voor een andere blog.

Uiteraard kan je wel actie ondernemen: die persoon vertellen wat het met je doet en desnoods de relatie verbreken. Maar op die manier zet je 'het kwaad' niet verder.

Emoties willen bewegen

Dieren voelen ook emoties maar zij laten ze passeren. Wij zijn de enige diersoort die emoties kunnen onderdrukken en dus vasthouden.

Een onderdrukte emotie gaat niet weg want een emotie komt een boodschap brengen en wil gezien worden. Emotie is energie in beweging, het wil stromen. Doordat wij ons ertegen verzetten, bevriezen we ze als het ware en wordt er spanning gecreƫerd in het lichaam. Op lange termijn kan die spanning klachten en ziektes veroorzaken.

Als de zon die door de wolken breekt

Gelukkig werken de rimpels ook de andere kant op: oprechte vriendelijkheid kunnen positieve golven veroorzaken. Aan jezelf werken, je trauma's helen en stress aanpakken zorgt ervoor dat je vriendelijker en meer ontspannen in het leven kunt staan.

Kan jij je nog herinneren hoe het voelt om een glimlach te krijgen van een vreemde? Hoe het voelt als je bijvoorbeeld in een winkel geholpen werd door iemand die oprecht vriendelijk is?

Voor mij voelt het alsof de zon door de wolken breekt: alles wordt licht, mooi en warm. Ik geef dit graag door šŸ˜Š.

Hoe kan de natuur helpen?

Het aanwezig zijn in de natuur helpt je ontspannen, als een warm bad voor onze zintuigen. Daar komt volgens mijn de term 'bosbaden' vandaag šŸ˜Š.

In de natuur worden we geraakt door de schoonheid en voelen we ons verbonden met iets groters. Dit helpt om onze zorgen in perspectief te zetten en te kunnen loslaten. 

Ik schreef al eerdere blogs over het effect van de natuur op onze gezondheid en welzijn en ook op mijn website vind je daar info over.