Een mooie tool voor natuurverbinding

19-07-2023

Co-creatie met de natuur

Meer dan 2 jaar heb ik gebroed op dit ei en nu is het kuiken eindelijk uitgekomen.

Al sinds ik ontdekte dat ik wou gaan samenwerken met de natuur, zocht ik naar manieren om dat op een originele en speelse manier te doen. Ik wou iets maken dat zowel de mens als de natuur ten goede zou komen. Want het is erg nodig: onderzoek toont aan dat het verlies van natuurverbinding gepaard gaat met het verlies aan biodiversiteit.

Het begon allemaal in 2019 toen ik onze badkamer opvrolijkte met botanische muurschilderingen. Telkens ik een kleine of grote boodschap deed kwam ik tot rust door te kijken naar de planten. Ik paste dus al biophilic design toe alvorens ik wist wat het precies was.

Ik dacht: "Hoe kan ik dit delen met mensen? Hoe kan ik meer schoonheid en natuur in de mensen hun leven brengen?"

Tijdens de opleiding Forest Mind kreeg ik het idee aangereikt van een kaartendeck. Hoe leuk en handig zou het zijn om kaartjes te maken met aan de ene kant een natuurlijke afbeelding en aan de andere kant een oefening die uitnodigt tot reflectie?

Foto's? Tekeningen? Een combi? Ze passeerden allemaal de revue en vlogen weer de prullenmand in.

Botanische prints

In de zomer van 2022 begon ik te experimenteren met botanische prints nadat ik een cursus volgde: bladeren en bloemen uit onze tuin werden tussen 2 papieren vellen gedrukt en gekookt in water. De afdrukken waren steeds verrassend! Ik smeet me volledig in het experimenteren. Eindelijk was ik iets uniek op het spoor!

Ik wou er ook mijn eigen saus over gieten dus nadat ik ze gefotografeerd had speelde ik nog wat met de kleuren. Het resultaat daarvan kan je nu zien op de kaarten. Het heeft uiteindelijk nog 6 maand geduurd vooraleer ik de oefeningen verzameld had en alles printklaar was.

Schoonheid, creativiteit en natuur behoren tot mijn kernwaarden en voor mij hebben deze kaarten ze alle drie. Ik ben er trots op om ze te kunnen delen met de wereld.

Bekijk hier het resultaat.