De dag dat ik van mijn borsten leerde houden

03-01-2024

Mijn boobies, ze zijn niet van de grootste, maar toch beschouwde ik ze als een last in plaats van een lust. 

Dat had alles te maken met de onveilige situatie waarin ik ben opgegroeid. Die borsten waren een gevaar want ze brachten mannen op onreine ideeën, zo dacht ik. Ik voelde me bejaagd en liep er dus ook nooit mee te koop. Decolletés, daar bleef ik ver van weg.

Ook liep ik niet mooi rechtop – schouders naar achter, borsten naar voor – met allerlei klachten tot gevolg: slechte ademhaling, rugpijn, spijsverteringsproblemen en depressieve gevoelens. (Jawel mensen, je houding beïnvloedt jouw mentale toestand. Denk daar eens over na wanneer je met gebogen hoofd op je smartphone zit.)

Het aanraken van mijn borsten bracht mij dan ook geen enkel erotisch gevoel.
Moest ik er verder geen problemen mee hebben, tot daar nog aan toe. Maar elke maand na mijn eisprong beginnen ze pijn te doen om ergens in het midden van mijn maandstonden weer te kalmeren. Concreet wil dat zeggen: 3 weken op 4 opletten geblazen dat ik nergens tegen bots, niet op slechte wegen fiets, ze vasthou wanneer ik op de trampoline spring,…
Het verergert naarmate ik ouder word. Alsof ze schreeuwen: "He! Geef ons eindelijk eens wat positieve aandacht!"

Een van de mogelijke "cadeautjes" van een naderende menopauze zijn opgeblazen borsten, ook niet bepaald bevorderlijk voor de hele toestand. Zelfs in bed op mijn rug liggen is al lastig en ik kan de nachten niet op 1 hand tellen dat ik wakker word van de pijn omdat ik in mijn slaap op een tiet ben gerold.

Voorbije herfst moest ik een mammografie laten nemen en kreeg ik de onheilspellende boodschap dat ik binnen 6 maanden op controle moest komen want dat er dingen te zien waren die mogelijks niet pluis zijn. Lap, ook dat nog.

Ons onderbewustzijn communiceert met ons via het lichaam. Tijd om eens te onderzoeken wat pijnlijke borsten dan wel te vertellen hebben.

Borsten staan symbool voor:

  • Vrouwelijkheid
  • De verbinding tussen moeder en kind én tussen mens en Moeder aarde
  • Het hart ligt achter de borsten vandaar dat ze ook beschouwd worden als een verzamelplek van liefde, energie en warmte

Pijnlijke, gespannen borsten kunnen te maken hebben met het moederen en met oud zeer. Het kan een reactie zijn op emotionele spanning of het kan een roep naar aandacht zijn voor zelfzorg en de vrouwelijke energie in jezelf (!).

Sinds ik onlangs de Nei Dan Kung training begonnen ben, merk ik dat de relatie met mijn lichaam aan het veranderen is.

In plaats van mijn borsten te vervloeken smeer ik ze sinds vorige week na het baden en douchen aandachtig in met heerlijk geurende lichaamsolie. Sinds gisteren kunnen er zelfs wat lieve woordjes van af.
Als klap op de vuurpijl had ik vanmorgen een erotische droom met mijn borsten in de hoofdrol 😊olé.

Ik ben erg benieuwd of ze nog zoveel pijn gaan doen na mijn volgende eisprong en wat de mammografie gaat tonen in april. Fingers crossed.

Wil je graag ook iets delen over jouw borsten (of over die van je geliefde – maar hou het netjes aub!)? Mail me gerust: nature@bentenmartens.be.