Als een blokje zeep

05-06-2024

Ik schrijf deze blog in onze tuin, onder begeleiding van het enthousiaste en funky gezang (echt!) van een Spotvogel. 

Ik ben bijna geneigd om te gaan breakdancen šŸ˜€. Hier kan je hem horen.

Net terug van een pauze in de natuur, reflecteer ik op het dagelijkse leven en onze maatschappij.
Een beetje afstand nemen, 4 dagen is al voldoende, van de hectiek doet me beseffen dat we toch vaak rondlopen als kippen zonder kop. Of zijn het eerder koppen zonder kip?

Waarom hebben we alles zo ingewikkeld en complex gemaakt? Het is toch geen toeval dat er nu zoveel chronische zieken zijn, zowel fysiek als mentaal?

Ik maak graag de analogie met een blokje zeep. Vroeger wasten we alles met 1 stukje zeep. Zo een stukje had ik mee op die paar dagen kamperen in Luxemburg. Simpel.

De spanning en pijn die ik dagelijks ervaar smolten weg als sneeuw voor de zon toen ik in de natuur was. Dat had niet alleen te maken met 'er even tussenuit zijn' en het ontbreken van een artificiƫle omgeving met een overdaad aan prikkels.
Het had ook te maken met eenvoudig leven, terug naar de essentie.

Bezig zijn met koken, eten, wandelen, een beetje rondkijken naar de wiegende bomen, figuren spotten in de wolken, een kever volgen op zijn tocht, slapen en vooral buiten zijn.
Mijn hyperbrein en dito zenuwstelsel slaakten een zucht van verlichting.

Geen complexe situaties en zaken die mijn stresssysteem activeren, als duizend flesjes en tubes voor elk stukje mens, om de analogie met het wassen even terug op te pikken.

Geen plastiek en andere schadelijke stoffen die in de natuur belanden. Een blok zeep heeft geen bewaarmiddelen nodig want bevat geen water en er is dus geen bederf. Daardoor ook minder kans op eczeem en andere allergische reacties.

Terug naar de basis. Simpel. Veilig.

Op vlak van verzorgingsproducten is er een terug naar vroeger gaande: over zie je shampoo- & douchebars verschijnen. Ook hippe luxueuze merken komen nu met 1 stuk zeep voor haar en lichaam. In een chique kartonnen doosje.

Wanneer volgt de rest van de maatschappij? Wanneer gaan meer mensen beseffen dat we al die spullen en al die prikkels niet echt nodig hebben om ons goed te voelen?

Ons leven kan eenvoudig zijn en toch goed werken, net als een stukje zeep.