Het verband tussen rust en de ziekte van Lyme - week van de teek

17-04-2023

Elke ziekte heeft een boodschap voor jou

Ik geloof dat elke ziekte een boodschap heeft. Ik heb de boodschap van Borrelia – de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt, ik noem haar vanaf nu gewoon B - begrepen. Ik moet leren rusten, iets wat me nog steeds moeilijk lukt, behalve als ik aan het bosbaden ben.

Waarom is dat toch zo moeilijk voor mij terwijl ik weet hoe belangrijk dat is? Heeft het te maken met het feit dat ik een hoogsensitieve, hoogbegaafde sensatiezoeker ben? Of heeft mijn jeugd er iets mee te maken?

Onopgelost trauma kan ziekte veroorzaken. Wij zijn niet enkel fysieke wezens, dus bij ziekte moet naar het totaalplaatje gekeken worden:

 • lichaam: hoe zit het met voeding, slaap, beweging en rust?
 • geest: je mindset en leren surfen op de constante gedachtestroom
 • zijn er onderdrukte emoties: vooral kwaadheid, wrok en frustraties, verdriet?

Vorig jaar volgde ik een interessant congres over Lyme gegeven door PNI Europe. Mensen die me kennen weten dat ik toen in het laatste stadium van de ziekte zat wegens veel te laat ontdekt.

Antibiotica werkten dus niet meer - integendeel - en ik was mezelf al een tijdje aan het behelpen met andere therapieën. Ik hoopte de bacterie op die manier in slapende toestand te houden zodat er geen verdere schade werd aangericht.

Op het congres heb ik echter geleerd dat als ik niets doe, B mij vast en zeker gaat doden. Zij is als parasiet niet afhankelijk van mij, in tegenstelling tot virussen bijvoorbeeld. Als ik sterf dan gaat zij gewoon over naar een andere gastheer.
Ik wil mensen geen angst aanjagen. Niet iedereen die gestoken wordt door een besmette teek krijgt de ziekte.Maar sommige mensen – waaronder mensen met burn-out – zijn er gevoeliger voor.

Het beste is nog steeds vermijden dat je gestoken wordt door een teek. Dat betekent jezelf goed checken nadat je in de natuur geweest bent. Maar aangezien teken eveneens op duiven en knaagdieren parasiteren, ben je ook in de stad niet veilig. Ga dus vooral de natuur niet mijden, want dan mis je de voordelen van de ervan.

Ik deel hier graag wat ik leerde op het congres.

Over explosies en invasies

De laatste tijd zien we een explosie van de ziekte van Lyme en het kost de EU jaarlijks 15 miljard euro. Voor 1975 was B quasi onbekend bij de mens. Zij leefde vooral in herten, reeën, konijnen en waren niet geïnteresseerd in ons. Wat is er dan gebeurd?

Teken zijn misschien gevaarlijker geworden. Mogelijk heeft het nucleair ongeval in Tsjernobyl daar iets mee te maken. Wat wel zeker is, is dat wij in contact zijn gekomen met deze toxische teken door het omkappen van bomen in Duitsland. Door de invasie van hun leefgebied dus. Dit hebben we ook gezien bij andere recente epidemieën/pandemieën.
Vanuit Duitsland heeft de teek zich door globalisatie kunnen verspreiden over de rest van de wereld. Het was dus eigenlijk niet de bedoeling dat de mens in aanraking zou komen met dit soort teken. Teek noch B zochten naar de mens, ze waren tevreden met herten en konijnen.
Wat heeft de natuur nog voor ons in petto als we doorvaren op de huidige koers?

Superstrateeg

B heeft een heel set aan unieke strategieën die verschillen van alles waar wij in onze evolutie ooit mee in aanraking zijn gekomen. Ons immuunsysteem wordt om de tuin geleid en geboycot.
Om er eentje te noemen: ze is in spirocheet-vorm ongelofelijk snel, 100 x sneller dan de snelste witte bloedcel! Moest ze even groot als een mens zijn, dan zou ze van hier naar Madrid kunnen lopen in 1 minuut. Ook verandert ze snel de antigenen op haar celoppervlak waardoor ons immuunsysteem haar niet herkent.

Daarbovenop zijn we als mens gevoeliger geworden wegens fragiliteit die veroorzaakt wordt door:

 • een sedentaire en te comfortabele leefstijl
 • slechte voeding, veel stress
 • psychosociaal factoren zoals eenzaamheid
 • een te propere omgeving
 • milieuvervuiling, …
 • een gebrek aan echte rust (niksen)

B is moeilijk op te sporen in het bloed. De symptomen lijken heel erg op die van andere ziekten. Het invullen van een vragenlijst kan je wel een vermoeden geven of je Lyme hebt. Hier vind je de vragenlijst. 
Ter info: ik scoorde vorig jaar 97.

Hoe dan behandelen?

Een mogelijke behandelstrategie is de bacterie te vertragen: haar te dwingen van supersonische spirocheet over te gaan naar een bolvorm. Daardoor wordt ze trager, kan zij moeilijker van gezicht veranderen en krijgt het immuunsysteem een kans.
Tegelijk is het goed om te zorgen dat alle elementen voorhanden zijn om het immuunsysteem zo goed mogelijk te laten functioneren.

Hieronder is een mogelijke strategie.

Voeding:

 • Voeding die meer eiwitten dan koolhydraten bevat want B houdt van suiker; eiwitrijke voeding: vis, eieren, bonen, algen, champignons, spinazie, snijbiet, artisjok, spruitjes, bessen, avocado, banaan, mango, aardbeien
 • 9 g zout per dag want natrium is de prikkel voor het immuunsysteem om zich te wapenen tegen ziektekiemen – ik heb een lage bloeddruk dus ik kan dit doen
 • Mariadistel stimuleert de lever en reactiveert het Complement Systeem, een onderdeel van het immuunsysteem dat B heeft uitgeschakeld
 • Zon maakt de huid dikker en huidproteasen minder actief, dewelke B gebruikt om ons lichaam binnen te dringen – dit werkt dus eerder preventief
 • Oregano heeft de grootste affiniteit voor B en werkt verzwarend
 • 40 g olijfolie per dag, niet die rommel uit de supermarkt, maar de goeie: vertraagt B omdat het onder andere squaleen bevat die de celmembraan van B elastisch maakt en kwetsbaar
 • Groene thee stimuleert het immuunsysteem en bevat PQQ die lactaat omzet
 • Algen en zeewier zijn eiwitrijk en remmen proteasen die door B geactiveerd worden, het squaleen erin is de grootste verzwarende kracht voor B
 • Mangaan in avocado, noten, zaden, zeewier, thee, eigeel en groene bladgroenten vermindert de virulentie van B en stimuleert ons immuunsysteem
 • Choline inname verhogen want B steelt dit noodzakelijk stofje van ons: eieren, vis, pistache, shiitake, spruitjes, bloemkool, cashew, snijbiet
 • Vitamine B1 of thiamine is heel belangrijk voor energie productie en immuunsysteem en zit in eieren, volkoren granen, para-, pecan- cashew- en walnoten

Gedrag

 • Bosbaden werkt ontstressend en immuun stimulerend
 • High Intensity Interval training: om de 2 dagen, opbouwen tot 10 minuten; dit bevordert aanmaak van lactoferrine wat de spirocheet rond en traag maakt en helpt het lactaat te verwijderen dat verzurend werkt; persoonlijk doe ik aan mildere beweging zoals wandelen en qi gong of yoga
 • 3x per week een sauna of heet bad want B houdt niet van hitte
 • koud afdouchen: dit traint onder andere je vasculair systeem
 • Overdag regelmatig rusten want B kan niet tegen rust want het remt haar af
 • Lymfecirculatie stimuleren: trampoline, hitte en koude
 • Ademhalingsoefeningen: hypoxie en hypercapnia
 • Inflammatie vermijden door het beperken van stress, melkproducten, gluten, niet bio voedsel (pesticiden), vlees (Neu5GC)
 • Traumawerk doen! Check zeker eens Tension Myositis Syndrome als je onverklaarbare, aanhoudende pijnklachten hebt; Saskia de Bruin heeft er een helder boek over geschreven.

Ziezo, je weet wat gedaan :-). Succes!

Wil je een bosbad uitproberen? Bekijk hier mijn aanbod.