Het belang van aarden in deze moderne maatschappij.

02-03-2023

Steeds meer mensen verzuchten dat ze teveel in hun hoofd leven. Zelf heb ik daar ook mee geworsteld en nog steeds, als ik niet oplet. Dit is onder andere een bijwerking van de focus op kennis in deze digitale samenleving.

Hoogbegaafde en hoogsensitieve personen zitten meer dan gemiddeld in hun hoofd omdat ze veel meer nadenken en reflecteren. Het gevolg is dat ze het contact verliezen met hun lichaam en het hier en nu. Het kan ook een copingmechanisme zijn om de intense lichamelijke sensaties minder te moeten voelen. 

Het gevolg is dat je weinig voeling hebt met de rest van je lichaam en daardoor makkelijker over je grenzen gaat. Dit kan leiden tot spanning en in extreme gevallen burn-out.

Wat zijn de andere redenen dat zoveel mensen daar last van hebben?

Hoe we wonen

De mens is geëvolueerd met de natuur als (t)huis waarin we al onze zintuigen optimaal moesten benutten voor onze overleving.

Tegenwoordig spenderen we 90% van onze tijd binnen, in gebouwen die voor het lichaam onnatuurlijk aanvoelen en dus stress veroorzaken.

Via onze zintuigen nemen we – vaak onbewust – veel informatie op over onze omgeving: kleuren, materialen (hoe ze aanvoelen), vormen, geluiden, geuren en de sfeer.

Mijn leefruimte is bijna volledig in hout, niet alleen omdat dit voor mij aangenamer voelt (warmer en zachter) maar ook omdat de akoestiek beter te verdragen is dan in een standaard huis met gipsen muren en stenen vloeren.
Verder staan er veel planten en maak ik gebruik van natuurlijke kleuren en patronen. Er hangen eveneens natuurfoto's en -schilderijen.

Biophilic design houdt zich precies daarmee bezig: de natuur integreren in onze leefruimte en onze huizen integreren in het landschap met als doel een betere gezondheid, welzijn en meer harmonie met de omgeving.
De theorie erachter: de mens heeft een aangeboren liefde voor de natuur omdat we erin geëvolueerd zijn.

Als het dus niet lukt om meer tijd buitenshuis door te brengen, dan kan je misschien enkele veranderingen aanbrengen in je interieur zoals ik gedaan heb.

Hoe we leven

In dit digitale tijdperk met voornamelijk kenniswerk hebben we minder aandacht voor ons lichaam. We zitten te veel, bewegen te weinig en kijken teveel naar een scherm. Ons lichaam is daar niet voor gemaakt; het is geen toeval dat er zoveel mensen een bril dragen, het ver zien wordt niet meer voldoende geoefend.
Je hebt het misschien al horen zeggen: zitten is het nieuwe roken, het is even schadelijk.

Doordat we op school niet leren omgaan met onze mentale wereld, worden we in beslag genomen door gedachten die maar doorgaan over zaken uit het verleden of vrees voor de toekomst. Of erger nog: er is niemand meer 'thuis' omdat we continu meegezogen worden in de digitale wereld.
We weten allemaal wat er gebeurt met een onbewoond huis: je loopt het risico een kraakpand te worden.

Natuurlijk brengen smartphones en de constante verbinding met het internet veel comfort en kansen met zich mee, maar de balans is zoek. Sommige mensen zijn zo versmolten met hun smartphone dat er ondertussen een aandoening bestaat die 'nomofobie' heet: de angst om zonder mobiele telefoon te zijn. Andere moderne aandoeningen zijn het over-connection syndrome of 'techno-stress' en nature-deficit syndrome. Van dit laatste heb ik deze winter last gehad omdat ik minder de natuur in kon door het slechte weer.

Als het erop aankomt kan je maar op één iets vertrouwen: je lichaam en geest. Ja, die zijn één, ook al geloofden we in het Westen van niet. Dit is gelukkig aan het veranderen.

Laten we dus een paar keer per dag de tijd nemen om ons los te koppelen van het internet en opnieuw verbinding te maken met ons lichaam en onze geest. Dit kan door mindfulness oefeningen te doen en te gronden.

Wat is aarden of gronden?

Het is een eenvoudige set technieken die je aandacht naar het huidige moment en naar je lichaam brengen. Er wordt gebruikt gemaakt van de volgende wijsheden:

 • waar de geest gaat, volgt het lichaam
 • energie stroomt naar waar je aandacht is
 • waar je op focust, groeit

Als we bijvoorbeeld mediteren, is onze focus naar binnen gericht en groeit ons zelfbewustzijn en zelfvertrouwen. Omdat niet iedereen bereid is om te mediteren, zal ik wat andere technieken uitleggen om weer bij jezelf te komen.

Deze oefeningen kun je altijd en overal doen. Het kost je niet veel tijd, slechts een paar minuten zijn voldoende.

Enkele fysieke manieren om te gronden

Als je deze met volle aandacht doet, brengen ze je in het huidige moment en in je lichaam.

Met de blote voeten buiten op een natuurlijke ondergrond staan of wandelen.

 • dit is iets wat we niet meer gewend zijn, dus kom uit je comfortzone
 • probeer het minstens 5 minuten per dag
 • voel het verschil in de temperatuur en structuur van de bodem wanneer je rondwandelt

Dans.

 • trek je schoenen en sokken uit en neem even de tijd om het contact tussen je voeten en de vloer te voelen
 • zet dan je favoriete muziek op en dans
 • als je denkt dat je niet kunt dansen, luister dan gewoon naar de muziek en laat je lichaam bewegen zoals het wil, hier is geen mooi of lelijk en goed of fout
 • neem daarna even de tijd om het contact tussen je voeten en de vloer te voelen
 • Voel je het verschil voor en na?

Massage van de voeten.

 • ga met blote voeten of met sokken op de grond staan
 • plaats een tennisbal of bezemsteel onder je linkervoet
 • masseer zachtjes de zool van je voet door de bal of stok zo met je voet te bewegen dat elke vierkante centimeter voetzool is gemasseerd
 • zet je voet weer op de grond, sluit je ogen en voel even het verschil tussen je beide voeten
 • doe nu de rechtervoet
 • sluit je ogen weer en neem nog een minuut de tijd om echt te voelen hoe je voeten de grond raken, vergeet niet te ademen

Springen

Als je niet thuis bent en geen toegang hebt tot je favoriete liedje of een tennisbal, ga dan gewoon naar buiten (of als het regent: een lege ruimte of zelfs het toilet is voldoende) en spring even op en neer, ontspan je armen en bovenlichaam. Probeer aan niets anders te denken dan aan je lichaam en hoe het in wisselwerking staat met de vloer. Geef je over aan de zwaartekracht. Adem volledig uit met een zucht.

Als springen niet mogelijk is vanwege hoge hakken of gevoelige borsten, houd dan je voeten op de grond en veer op en neer door de knieën, terwijl je je armen naar voren en naar achteren zwaait. Maak er een ontspannende en 'loslatende' beweging van.

Overigens: als je het koud hebt, is deze oefening een snelle manier om op te warmen. Het is ook een prima oefening voor als je te lang achter je bureau hebt gezeten.

Even gaan liggen

Dit laatste kun je doen als het droog is:

 • ga naar buiten en zoek een plekje uit waar je een paar minuten kunt liggen
 • ga liggen op een matje, deken of vuilzak
 • sluit je ogen, glimlach en haal 3 keer langzaam en diep adem
 • voel de contactpunten tussen je lichaam en de aarde, doe dit stap voor stap: begin met je hoofd, dan je schouders, armen, handen, je rug, bekken en billen, je dijen, benen en voeten
 • haal nog een keer langzaam en diep adem en open je ogen, voel je je verfrist?

Een mentale manier om te gronden

Het lijkt vreemd om je geest te gebruiken om in contact te komen met je lichaam, maar er bestaat een krachtig hulpmiddel dat 'visualisatie' wordt genoemd.
Door je dingen in detail voor te stellen, kunnen er werkelijke veranderingen in je lichaam optreden. Stel je voor dat je in een schijfje citroen bijt, voel je het water in je mond komen? Ook sporters gebruiken visualisatie om hun prestaties te verbeteren.

 • zoek een rustige plek en ga staan ​​met je voeten op schouderbreedte uit elkaar, tenen recht naar voren gericht, knieën licht gebogen, bekken in het midden, armen en schouders ontspannen, hoofd recht en maak jezelf lang en licht
 • voel tegelijkertijd de aantrekkingskracht van de aarde
 • sluit je ogen, glimlach en haal 3 keer diep en lang adem
 • ga met je aandacht naar je middelpunt: 3 vingers onder de navel en naar binnen, stel je voor dat er vanuit dit punt wortels beginnen groeien, welke kleur hebben ze?
 • stel je voor dat de wortels door je benen en voeten groeien, de aarde in
 • je wortels groeien dieper en dieper, tot ze contact maken met het middelpunt van de aarde
 • haal dan 3 keer langzaam en diep adem; als je inademt, stel je dan voor dat je de energie van de aarde naar je buik trekt en als je uitademt stuur alle negatieve dingen en stress naar het centrum van de aarde, waar ze verbranden, blijf dit een paar minuten doen
 • in het begin voel je misschien helemaal niks, dat is normaal, blijf gewoon oefenen en je zult het beginnen voelen
 • open je ogen, bedank de aarde en bedank jezelf dat je de tijd hebt genomen om verbinding te maken en aanwezig te zijn

Ook bosbaden is een uitstekende manier om jezelf te resetten, tot rust te komen en nieuwe energie op te doen. Tijdens mijn sessies doen we steevast een grondingsoefening en als het even kan ook een stukje op blote voeten. Wil je dit graag eens ervaren? Contacteer me voor een sessie.